Webshop

Internetes vásárlási szokások 2015

by Kingroad


13 aug 2016 : 06:04

Az online vásárlás évek óta töretlenül fejlődik, és ez a keresleti és kínálati oldalon is komoly kihívások elé állítja a szereplőket. Az internetes vásárlás népszerűségét jól mutatja, hogy év végére az online vásárlók száma meghaladja a 2,3 millió főt – derül ki a GKI Digital felméréséből. Tavaly 230 milliárd forint volt az online kereskedelem forgalma és ezen összeg 22 százalékát a top tíz áruház fölözi le.

A legnagyobb értékben műszaki cikkeket vásárolnak, méghozzá tavaly 40 milliárd forint értékben. Közel 30 milliárd forintért vásároltak a fogyasztók játékot és kultúrát, és 32 milliárdért számítástechnikai eszközöket illetve szolgáltatásokat.

A leggyorsabban fejlődő kategória győztese a baba-mama cuccok, vagyis ezen termékek online eladása emelkedett a legdinamikusabban tavaly. A második helyen az állateledelek vannak, míg a harmadikon az élelmiszer.

A napon belüli online rendelések leadására csak kismértékben van hatással az ügyfélszolgálat elérhetősége, sokkal inkább a napi teendőinkhez igazodva szeretünk vásárolni. A webáruházakban leadott rendelések száma jellemzően reggel 8 és 10 óra, valamint 18 és 20 óra közötti időszakban csúcsosodik ki.

A hazai vállalatok szerint a digitalizáció a jövőbeni versenyképesség kulcsa

by Kingroad


24 aug 2016 : 00:05
 None    Webshop

Az energiaágazat, egészségügy, közlekedés, ipari gyártás és ingatlanfejlesztés területén végzett reprezentatív kutatás szerint a közép- és nagyvállalatok 44%-a már több mint öt éve, 80 százaléka pedig már legalább két éve foglalkozik digitalizációhoz köthető fejlesztésekkel, melyre átlagosan éves árbevételük 2,7%-át költik.

A befektetések megtérülése már az első évek után is egyértelműen pozitív, hiszen 10-ből 9 megkérdezett vezető nyilatkozott úgy, hogy valódi versenyelőnyt biztosítanak számukra a digitalizációhoz köthető fejlesztések, 79 százalékuk pedig további digitális fejlesztéseket is tervez a következő 1-3 évben. Ennek oka, hogy a hazai cégek jelentős része szerint a digitalizáció révén növekszik a működési megbízhatóság és a hatékonyság, valamint jobban nyomon követhetővé válnak a szervezeten belüli folyamatok.

„A kutatás célja, hogy felmérje a magyarországi vállalatok digitalizációhoz való hozzáállását, és az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat, terveiket, véleményüket. A digitalizáció nem csak jelentős fejlődési lehetőséget biztosít a vállalatok számára, hanem kiemelt fontossággal bír az ország gazdaságának versenyképessége szempontjából is” – mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Siemens értelmezése szerint a digitálizáció az üzleti környezet egészére hatással van – részét képezi az automatizálás, a folyamatok optimalizálása, valamint az adatok gyűjtés és elemzése is. Olyan összetett folyamat, melynek segítségével optimalizálhatjuk egy vállalat működésének szinte minden területét.

A fejlesztések, előremutató beruházások fontosságát és az eredmények kézzel foghatóságát emelte ki Madar Norbert, a kutatást végző GKI Digital üzletágvezetője is.

„A digitalizáció hasznosságát jelzi, hogy a vállalat eredményességében is kimutatható hatása van, átláthatóbb és tervezhetőbb működést eredményez. A digitalizáció és a versenyképesség kapcsolatát a vállalati méret jelentősen meghatározza: míg a középvállalatok esetében 42% volt azok aránya, akik szerint a digitalizáció nagymértékű versenyelőnyt jelent, addig a nagyvállalatok esetében már 71%” – tette hozzá.

A kutatás a közép- és nagyvállalatok Digitalizációs Index-ét is meghatározta, melyből kiderül, jelenleg hol tartanak a hazai cégek a digitalizáció folyamatában. Az index értéke egy 1-től 5-ig terjedő skálán átlagban 3,5 lett.

„A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a cégeknek van még hova fejlődniük a digitalizáció terén, ugyanakkor erős alapokról indulnak. A digitalizáció révén hatékonyabb, gyorsabb és rugalmasabb működésre tehetnek szert a magyar cégek, amely egyben fenntarthatóbb is. Ennek a fejlődésnek szeretnénk az élére állni, hiszen több mint 125 éves magyarországi történelmünk során is mindig arra törekedtünk, hogy hozzájáruljunk az ország modernizációjához és versenyképességének növeléséhez” – emelte ki Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.